TRAFALGAR STREET WESTERN ROAD CHURCH ROAD

Real Patisserie TRAFALGAR STREET Project type: CONSULTANCY. COLLABORATION.

Project steps:  ALL:

  • Project steps:   
  • Briefing and site visit
  • Interior design concept
  • Design development and sourcing
  • Detail drawings and specification
  • Trade liaison
  • Client binder
  • Shopfront signage design
  • ChloeLana_RealPatisserie-11.jpg
  • ChloeLana_RealPatisserie-9.jpg

The artisan bakery Real Patisserie has been a popular part of Brighton and Hove since first opening in the late 1990s.  The company recently rebranded and took the opportunity to update their Trafalgar Street branch both inside and out.  This shop was their very first bakery and opened in 1997.  I was asked to undertake this project and very much enjoyed the process working with their team and local tradespeople.

After observing customer flow is this very tightly packed and loved shop, I rejigged the layout to make it more comfortable for the high volume of customers.  We added the fantastic illustration by on a wall covering showing the bakery and shop in operation by Paul Eades.  Wall finishes and lighting was updated and new fixturing added.

Working with DJ Carpentry and PK Waters Sign Studio.

Real Patisserie
Real Patisserie

The following planet friendly steps were taken in the renovation:

  • Refinished the existing shopfront instead of replacing it
  • Reused the flooring
  • Reused the refrigerated display unit and clad it in FSC timber
  • Reused the lighting
  • Minimal VOC content paint
  • Repositioned and reused reclaimed timber fixturing

Real Patisserie WESTERN ROAD Project type: CONSULTANCY. COLLABORATION.

Project steps:  

  • Briefing and site visit
  • Interior design concept
  • Design development and sourcing
  • Detail drawings and specification
  • Shopfront design and planning application liaison (including signage)
  • RealPatisserie Western Road_shopfront photo Wayne Matthews-Stroud
  • RealPatisserie Western Road_general counter photo Wayne Matthews-Stroud
  • RealPatisserie_seating and drinks area

I was asked to update the Western Road branch both inside and out. This shop with in-house bakery is within the Brunswick Conservation Area so the shopfront had to be designed carefully and sympathetically, but also taking the opportunity to add internal lighting to the signage and adding new a projecting sign. Both were achieved by working with Brighton and Hove Council.

The interior was reworked to better fit the space but also by observing and improving customer flow. The entrance was centralised to work better for flow. A view through to the in-house bakery given by using bread shelving with views through – adding theatre. As well as rethinking finishes and lighting, the existing refrigerated display was brought up to date with timber cladding, the hot drinks area was better situated and customer seating was improved and increased.  The beautiful veneer wood lights by Woodstar Creative were part of the original fit out where simply reused by repositioned to fit the new layout.

Working with DJ Carpentry, Kiwanda Joinery and PK Waters Sign Studio.

  • RealPatisserie_seating area
  • RealPatisserie_rear bread shelves
  • RealPatisserie_general interior1

The project had the following eco credentials:

  • FSC certified sustainable timber shopfront
  • Recyclable flooring with 40% recycled content and very low VOC Emissions
  • Reused the refrigerated display unit and clad it in FSC timber
  • Reused lighting including decorative wall lights
  • Minimal VOC content paint
  • FSC timber seating and tables

Real Patisserie CHURCH ROAD Project type: CONSULTANCY. COLLABORATION.

Project steps:  

  • Briefing and site visit
  • Interior design concept
  • Design development and sourcing
  • Detail drawings and specification  
  • Shopfront signage design

This shop had previously been a patisserie.  The refrigerated units were in great condition, the floor and lighting was perfectly good.  The layout needed tweaking and updates making to bring the look loosely into line with their existing bakeries.

With the help of  Woodstar Creative we updated the display using reclaimed timber, added the signature dark blue green wall, added new signage (including the illustration by Paul Eades) and added a new branded shopfront canopy.

  • chloebullock-20190123-24
  • chloebullock-20190123-25
  • chloebullock-20190123-27

This low impact project saved waste using the following:

  • Shopfront was reused
  • Flooring was reused 
  • We reused the refrigerated display unit and clad it in FSC timber
  • 100% low energy lighting
  • Minimal VOC content paint
  • FSC timber seating and tables